You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Tijdens mijn studie Middeleeuwse Letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ben ik geïntrigeerd geraakt door de middeleeuwse boekband. Het onderzoek dat zich specifiek bezig houdt met de fysieke aspecten van het boek, en dus niet de gedrukte of geschreven inhoud, heet 'codicologie'.

Sinds mijn afstuderen in 2005 doe ik onderzoek naar de verscheidenheid van bindmethoden in de late middeleeuwen en de eerste helft van de 16e eeuw. Ik merkte al snel dat er veel aandacht is voor de bekende Gotische banden, maar de simpele archiefbindingen, koperten genoemd, hebben altijd in de schaduw gestaan. Terwijl de verscheidenheid in deze groep wat betreft materialen en bindmethode enorm is.

Vanaf 2013 ben ik me dan ook vooral gaan richten op de koperten. In 2015 ben ik bij het Regionaal Archief Nijmegen met een onderzoek begonnen naar de 'boeken en bindingen in de periode 1300-1600'. Alle archiefstukken uit deze periode die gebonden zijn, varierend van enkelkaterns schriftjes tot Gotische banden, heb ik bekeken, beschreven en gefotografeerd. Dit onderzoek heeft ondertussen geleid tot diverse artikelen en de tentoonstelling 'Strengels & Letters' met bijbehorende catalogus.

Naast koperten, hebben leeshulpen mijn speciale aandacht. Leeslinten, boekenleggers en klavieren (tabjes) zijn in vele soorten en maten te vinden in middeleeuwse boeken. Het geeft een mooi kijkje in het dagelijks gebruik van het desbetreffende boek.