You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Een introductie

Iedere lezer kent het gebruik van een leeshulp. Wanneer we moeten stoppen met lezen, pakken we onze mooie boekenlegger om tussen de bladzijden te leggen zodat we later meteen verder kunnen. Is er geen boekenlegger voor handen, dan wellicht een leeslint dat al aan het boek vast zit. Ook niet? Dan stoppen we een kassabonnetje of ander 'vodje' tussen de bladzijden. Alles wat voor handen ligt en enigszins plat is, kan dienst doen als boekenlegger.

Een andere leeshulp zien we terug in de (ouderwetse?) adressenboekjes; de 'tabjes' met letters van het alfabet. En wat te denken van de bijbels met 'duimgaten' bij het begin van elk nieuw hoofdstuk? De tabbladen in een ordner, of zelfs op onze internetbrowser? Allemaal leeshulpen om snel de tekst terug te vinden waar we willen (verder) lezen.

Waar het boeken betreft, maakte onze middeleeuwse voorouders ook graag gebruik van leeshulpen. Deze linten, strootjes en tabjes geven een uniek beeld in het gebruik van het boek. Klik hieronder verder voor de vele, middeleeuwse leeshulpen.

Kolomwijswieltjes

Ingenieuze, beweegbare boekenleggers die je precies vertellen waar je bent gebleven.

Leeslinten

Alle soorten koordjes, touwtjes en bandjes die aan de kopzijde van het boek zijn vastgemaakt.

Boekenleggers

Van kladblaadjes en strootjes tot prachtige kapittelstokjes. Alles wat los tussen de bladzijden ligt.

Klaviertjes

Alles wat vast zit aan de rand van een blad en uitsteekt aan de voor-, boven- of onderkant van het boekblok.