You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Een boekbinder kan niet automatisch boeken restaureren. Het is een vak apart. Sinds 2015 werk ik als vrijwilliger in het restauratie atelier van het Regionaal Archief Nijmegen. Hier heb ik al veel geleerd en kan ik ondertussen enkele basisingrepen en reparaties verantwoord uitvoeren. Denk hierbij aan het losmaken van oude lijm, het repareren van papier met Japans papier, het opnieuw naaien van een boekblok, ruggen repareren en perkament schoonmaken, vlakken en repareren. 

Voor vragen over reparatie- of restauratiemogelijkheden, mail naar atelierlibri@gmail.com. Met voorkeur met een foto van het te repareren boek.

Enkele projecten die ik reeds ter hand heb genomen, kunt u hieronder zien.

Nieuwe perkamenten omslag

Een klein drukwerkje uit de 17e eeuw, dat ooit zijn perkamenten omslagje was kwijtgeraakt. Vraag was of ik een simpel omslagje wilde maken, passend bij het boekje waardoor het weer stevig in de boekenkast zou staan. Uit de restanten van de binding was te zien dat er een spitselband omheen had gezeten. Dit heb ik het boekje weer gegeven.

Herbinden van post-incunabel

Een vroege druk uit 1516, ongeveer een eeuw geleden herbonden. En deze 100 jaar oude band valt ondertussen uit elkaar, waardoor blijkt dat de originele bindtouwen uit 1516 nog aanwezig zijn. Dus een nieuwe band is gewenst, waarbij de originele onderdelen zorgvuldig bewaard blijven.

Papier repareren

Scheuren, gaten of een brosse rand vanwege veelvuldig gebruik of waterschade. Papier is een zeer kwetsbaar materiaal. Dit is het beste te repareren met Japans papier.

Kreukels verwijderen

Oude boeken, maar ook landkaarten of documente, hebben heel wat te lijden onder hun eigenaren. Gekreukte bladzijden zijn dan ook veel gezien. Van een simpel ezelsoor tot compleet verkreukte bladzijden.